Su tasarrufu yapmanın kolay yolu !

Su tasarrufu sayesinde fatura bedelinin düşmesi yanında hızla tükenen doğal kaynaklarımızı da israf etmemiş oluruz. Ufak bir aparat ile kolay su tasarrufu yaparken yanında da asla göz ardı edilmemesi gereken bir faydasını daha görürsünüz. Bu küçük aparat sayesinde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve kombi gibi suyla çalışan cihazların su basıncına dayalı arıza olasılıkları ciddi anlamda azalacaktır.

Neden su tasarrufu yapmalıyız ?

Su tasarrufu yapmak için öncelikli neden, yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi su israfı sizi üzüyorsa ve “benden sonra tufan” demiyorsanız su tasarrufu yapmak size önce vicdani mutluluk ve huzur verecektir. Geleceğin savaşlarının su yüzünden çıkacağını konuşulduğu günümüzde bir damla suya, kaynağından evimize getirilene kadar ne çabalar verildiğini unutmamak gerekiyor. “Su gibi aziz ol” sözünü söyleyen biz insanların suya gereken kıymeti fiilen vermesi gerekmiyor mu? Bu konuda bir kere daha düşünülmesini ve gereken hassasiyetin gösterilmesini en azından tüm müşterilerimizden rica ediyoruz.

Su tasarrufu yapmak için ikinci neden olarak maddi tasarrufu gösterebiliriz. Evinizde veya iş yerinizde uygulayacağınız bazı özel yöntemlerle ve alacağınız ucuz tedbirlerle su faturasında oldukça önemli miktarlarda tasarruf yapabilirsiniz. Yazımızın devamında bu yöntemleri geniş şekilde anlatacağız.

Su tasarrufu yaparken yanında çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve kombi gibi çalışırken su kullanan beyaz eşyalarımızın uzun ömürlü olmalarını sağlamaktır. Bu tür makinelerde şebeke su basıncının yükselmesi veya düşmesi sonucunda bazı randıman sorunları ortaya çıkabileceği gibi su basıncındaki bu dalgalanmalar arızalara da yol açabilecektir.

Su tasarrufu için basit yöntemler

Su tasarruf tedbirleri almayı kararlaştırdığınızda ilk yapacağınız şey suyun en çok nerelerde ve hangi yanlış kullanımlar sonucunda harcandığını tespit etmek olacaktır. Bu tespitten sonra akıllı çözümler üretebilirsiniz. Genel olarak en fazla su harcanan yerler ve yanlış kullanım şekilleri mutfakta bulaşığı elde yıkamak, musluğu devamlı açık tutmak olarak görülür.

Tüm araştırmalara göre bir bulaşık makinesi dolusu bulaşığın elde yıkanması sonucunda harcanan toplam su miktarı, makinede yıkanmasından çok daha fazladır. Hanımların öncelikle su tasarrufu için bulaşıkları, az olduğu bahanesiyle elde yıkamaktan vazgeçmeleri biriktirip bulaşık makinesinde yıkamaları gerekir.

Mutfakta bir diğer su kullanım hatası ise sebzeleri yıkarken musluğun açık tutulmasıdır. Oysa bir kaba doldurularak yapılacak yıkama işlemi aynı sonucu fazla su harcamadan verecektir. Kısaca mutfakta musluk açık bırakılarak çalışmak su tasarrufu açısından pek akıllıca değildir.

Gelelim su sarfiyatının en fazla olduğu yere, yani banyoya. Sakal tıraşında 2000 yılı değerlerine göre kişi başına 22 litre su kullanılan ülkemizde tıraş musluk açık bırakılarak değil, bir kaba su doldurularak yapılmalıdır.

Banyo sırasında başımızdan aşağı devamlı su akmasının hiçbir amacı yoktur. Devamlı akan su yüzünden sabun köpükleri, kirleri ve yağları bünyesine yapıştırarak temizlik sağlayamadan suyla akıp giderler. Su ve sabun boş yere kullanıldığı gibi vücut temizliği de tam olarak sağlanamamış olur. Doğru olan banyo şekli önce bölgesel olarak sabunlanmak ve her bölgenin sabunlaması bitince temiz suyla kirli köpüklerin vücuttan arındırılmasıdır.

Banyoda su tasarrufu için bir diğer seçenek de çamaşır makinesidir. Çamaşır makinelerinin son durulama suları, balkon veya banyo yüzeylerinin temizliği için çok uygun bir seçenektir. Eğer makinenizin çıkış hortumu seyyar ise, deterjanlı son suyu kovalara doldurup yüzey temizliği için rahatça kullanabilirsiniz.

Klozet su ayarı nasıl yapılır

Ve sıra geldi banyoda en çok temiz su sarfiyatının olduğu klozete. Her sifon çektiğimizde akan litrelerce temiz suyun acaba ne kadarı boş yere gidiyor. Bu denemeleri sifon ayarlarını her seferinde değiştirip birkaç gün sürdürürseniz temizliğe yetecek asgari su miktarını ayarlayarak çok ciddi tasarruf yapabilirsiniz.

Klozet su ayarı yapmak için üreticiler sifon sistemi üzerinde ayar imkanları sunmuştur. Rezarvuarın alacağı ve bırakacağı su miktarları buralardan ayarlanacağı gibi, bu seçenek zor gelebilir. Bize sifon çekildiğinde veya basıldığında bırakılacak suyu en az yeterli miktara ayarlamak yeteceğinden çok daha basit bir yöntem kullanacağız.

Önce en ufaklarından 3-4 adet plastik su şişesini suyla doldurarak kapatın. Sonra bu şişeleri sifon sisteminin çalışmasına mani olmayacak şekilde rezarvuar içine yerleştirin. Klozeti bu şekilde 2-3 gün kullanarak sifon çektiğinizde bırakılan suyun temizlik için yeterli olup olmadığını gözlemleyin. Eğer yeterli gelmezse rezarvuar içinden bir şişeyi çıkararak denemeye devam edinin. Temizlik için yeterli miktara ulaştığınızda ayarı bitirmiş ve artık her sifon çektiğinizde rezervuar içinde kalan şişelerin toplam hacmi kadar su tasarruf etmiş olursunuz.

Halka açık mekanlarda Fotoselli Musluk & Fotoselli Pisuar

AVM, hastane ve restoran gibi halka açık mekanlarda hijyenik talepleri karşılamak ve su tasarrufu amacıyla fotoselli musluk ve fotoselli pisuar kullanılabilir. Sadece gerektiği anda el dokunmadan çalışan bu elektronik ürünler kolay monte edilirler ve pille 2 seneden fazla süre kullanılabilir. Açık kalmaları asla mümkün değildir.

Su basınç regülatörü – Su basınç ayarlayıcı – Su basınç düşürücü

Su tasarrufu yapmanın kolay yollarıSu basınç regülatörü veya diğer adlarıyla, su basınç ayarlayıcı veya su basınç düşürücü, yazımızın en başında da biraz bahsettiğimiz gibi şebeke suyu girişinde hemen su sayacından sonra tesisata ilave edilen mekanik bir parçadır. En başta da söylediğimiz gibi;

  • Su basıncını ayarlayarak çalışırken su kullanan beyaz eşyalarınızın uzun ömürlü olmalarını sağlar.
  • Sabit su basıncı sayesinde suyun debisi de sabitlendiğinden kullanılan sudan otomatik olarak tasarruf edilir.
  • Şebeke suyu basıncı gece / gündüz arasında farklılıklar gösterebilir. Kullanım azlığından dolayı gece yükselen su basıncı evinizdeki esnek bağlantıları patlatarak evinizi su basmasına sebep olabilir. Su basınç düşürücü sayesinde bu durumda kalma olasılığınız oldukça düşer.
  • Çok uzun ömürlü, uygulaması çok kolay, maliyeti düşüktür.

EFSANE TESİSAT su basınç ayarlayıcı montajını ECA marka ürün kullanarak çok kısa sürede, garantili ve uygun fiyatla yapmaktadır. Tüm müşterilerimize evinizin sigortası olan su basınç regülatörü kullanmalarını kuvvetle öneriyoruz.

Ayrıca klozet içine devamlı su kaçağı oluyorsa mutlaka kısa zamanda bir klozet tamircisi çağırarak sorunu çözdürünüz. Unutmayınız ki damlaya damlaya göl olur!

Hiç tesisat arızası yaşanmamışcasına bir süreç geçirmek için sıhhi tesisatçı seçerken dikkatli olunuz. Daha hassas olmak için merak ettiğiniz konuları önceden detaylarıyla konuşunuz. Tüm bunlarla uğraşmak istemiyorsanız gönül rahatlığıyla bizi arayınız.

HEMEN ARA